جایزه استنفورد در حوزۀ نوآوری در کتابخانه‌های تحقیقاتی

مقدمۀ مترجم
جایزه استنفورد در حوزۀ نوآوری در کتابخانه‌های تحقیقاتی[۱]، جایزه‌ای است که برای تجلیل از پروژه‌ها، برنامه‌ها، نوآوری‌ها و ابتکارات در کتابخانه‌های تحقیقاتی، ملی و یا سایر کتابخانه‌های حامی فعالیت‌های پژوهشی اعطا می‌شود. این جایزه تأکید زیادی بر شناسایی و تقدیر از افراد مهم و برجسته داشته و نشان از برجسته و تحسین برانگیز بودن پروژه دارد.

جایزه استنفورد در حوزۀ نوآوری در کتابخانه‌های تحقیقاتی

هدف
کتابخانه‌های دانشگاه استنفورد، برای شناخت و تجلیل از نوآوری‌های موجود در برنامه‌ها، پروژه‌ها و یا خدمات جدید و پیشرفته، جایزه‌ای ارائه می‌دهند که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم برای خوانندگان و کاربران مفید است. هدف این جایزه علاوه بر جلب ‌توجه جامعه، برجسته کردن نتایج مهم و انگیزه‌های نوآورانه به‌طور عملی در کتابخانه‌های تحقیقاتی سراسر جهان است. روند اعطای این جایزه توسط کتابخانه‌های دانشگاه استنفورد انجام و پشتیبانی می‌شود. جایزۀ استنفورد در حوزۀ نوآوری در کتابخانه‌های تحقیقاتی، با توجه به تأکید بر شناسایی و تقدیر از افراد و پروژه‌های برجسته، جایزه نسبتاً خوبی در ترویج خدمات مطلوب‌تر به دنیای پژوهش خواهد بود.

شایستگی
کتابخانه‌های تحقیقاتی، ملی و یا سایر کتابخانه‌هایی که فعالیت‌های پژوهشی را حمایت می‌کنند باید توجه داشته باشند که جایزه استنفورد ویژۀ حوزۀ نوآوری در کتابخانه‌های تحقیقاتی است.

معیارهای قضاوت

جوایز بر اساس اجرای فرآیندی برنامه‌ریزی ‌شده و یا روش و فرهنگی پایدار که مشوق نوآوری مؤثر و پایدار است، اعطا می‌شوند. چنین تلاش‌هایی باید تأثیر قابل‌توجهی روی کاربران کتابخانه و به‌طورکلی رویه‌ها و یا استانداردهای پژوهشی کتابداری داشته باشد. مفهوم «نوآوری» همواره در مورد فناوری اطلاعات نیست، هرچند ممکن است تصور شود که چنین فناوری برای رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی‌شده مؤسسه، مناسب خواهد بود. موارد ارزیابی داوطلبان اخذ جایزه عبارت‌اند از:

• شواهد تأثیر برنامه‌ها روی خوانندگان/کاربران یا کارکنان کتابخانه؛
  • ماهیت نوآوری؛
  • سهم بالقوۀ برنامه در تحقیقات و یا خدمات در سایر حوزه‌های به جز پژوهش کتابداری؛
  • ثبات و پایداری برنامه؛
  • امکان تکرار یا انطباق برنامه یا فعالیت به سایر کتابخانه‌های تحقیقاتی.

موارد مورد نیاز جهت ثبت، شامل موارد زیر هستند؛

1. توصیف موضوع؛ برای هر درخواست، باید توضیحی در مورد پروژۀ ابداعی ارائه شود که باید شامل موارد زیر باشند:

• شرح نوآوری در کتابخانه؛
    • شرح کارکرد منتشر شده توسط مؤسسه؛
    • تاریخچۀ توسعه و اجرای برنامه به‌ طور خلاصه؛
    • کاربر طرح؛ شامل شرح مختصری از روش‌های ارزیابی تأثیر نوآوری روی کاربر؛
    • افراد دارای نقش اصلی (کارکنان، مشاوران)، همراه با بیانیه‌های بیوگرافی کوتاه؛
    • در صورت لزوم مشخصات و الزامات عملکرد در صورت لزوم درج شود؛
    • یو آر ال[۲]، عکس‌ها، فیلم‌ها، رسانه‌های دیگر، در صورت تمایل برای ایجاد درک واضح‌تر از نوآوری؛
    • پوشش مطبوعات؛
    • در صورت لزوم اسناد مربوط به کاربر نیز درج و ارائه شود؛
  2. بیانیۀ داوطلبان: دلیل و اهمیت داوطلب شدن جهت ارائۀ نوآوری
  3. ارائۀ فهرستی از انتشارات یا مراجع، توسط داوطلب
  4. نامه‌های مبنی بر حمایت و یا توصیف خوانندگان/کاربران، سایر کتابخانه‌های تحقیقاتی از طرح

*** توجه داشته باشید که از دسامبر ۲۰۱۵، جایزه متوقف شده است و اطلاعات بیشتر به‌زودی در دسترس خواهد بود.

پانویس:
[۱]. SPIRL: Stanford Prize for Innovation in Research Libraries
[۲]. URL: Uniform Resource Locator

منبع:
این نوشته ترجمه مطلبی با عنوان “Stanford Prize for Innovation in Research Libraries (SPIRL)” است.