الگوی حکومتی امام خمینی رحمه الله و پایه‌ریزی تمدن نوین اسلامی

تمدن حاصل و دست آورد اندیشه هاست و تمدن های بزرگ انسانی، برآمده از ایده ها و انگاره هایی است که اصیل اند. تمدن اسلامی، نیز برآمده از اندیشه ها و بینش های دینی است که در طول تاریخ با فراز و فرودهایی همراه بوده و پس از دوران شکوفایی نخستین خود، قرنها دچار نوعی انحطاط گردید. در عصر کنونی، امام خمینی رحمه الله با تکیه بر آموزه های دینی، انقلابی پدید آوردند که در احیای تمدن اسلامی اثری نوآورانه پدیدار نمود؛ تمدن اسلامی که به خمودی و فترت بزرگی فرورفته بود، با اندیشه ها و افکار الهام گرفته از مکتب اهل بیت علیهم السّلام دگرباره حیات یافت و دو دوره ی دیگر از تمدن اسلامی در این عصر تاریکی آغاز گردید که می توان آن را تمدن نوین اسلامی بر محور اندیشه های فقهی امام خمینی رحمه الله نامید. گستره ی تمدن اسلامی، پس از اشغال استعمارگران، با همه ی فرهنگ و مظاهر، در سیطره ی جهان غرب و امپریالیسم در معرض دگرگونی و محو کامل قرار گرفته بود که با طرح اندیشه ی ولایت فقیه، براساس مبانی فقه اسلامی در جهان، همه ی نگاهها را به خود خیره نمود و دوره ی نوین تمدن اسلامی را جرقه زد. در این مقاله به تبیین اجمالی تاثیرات این اندیشه در تمدن نوین اسلامی پرداخته می‌شود.

خلاصه ماشینی:

ایده‌ی مهندسی فرهنگی امام(، از مکتب ‌اهل‌بیت( و فقه آل‌محمد( گرفته شده بود؛ از این رو، پیش از هر اقدامی، به خوبی واقف بودند دلیل استیلای غرب بر جهان اسلام، فقدان الگوی حکومتی اصیل است؛ امام( دریافته بود که فقه شیعه ظرفیت و توانمندی تمدنی را دارد که به اداره‌ی جامعه بپردازد؛ از این رو، «اندیشه‌ی ولایت فقیه» را از متن فقه استنباط و مطرح کردند؛ امام( نظریه‌شان را در قالب نظریه‌ی فقهی در پاسخ به رویدادهای مختلف، برای مقابله با زیاده‌خواهی استعمارگران و قدرت‌های نیابتی استعماری ارائه دادند که در اندیشه‌ی محو کامل تمدن اسلامی و سیطره‌ی همه‌جانبه بر بلاد اسلامی بود. (امام خمینی(، ۱۳۶۳ق، ص۲۲۶-۲۳۸) نوشتن این کتاب و کتاب ولایت فقیه و طرح اندیشه‌ی جامعیت اسلام و مکتب امامت، از گام‌های مهمی بود که امام( برای احیای تمدن نوین اسلامی برداشتند. موفقیت نظریه و الگوی حکومتی امام خمینی( و اندیشه‌ی ولایت فقیه، ضمن این که همه‌ی تعاملات جهانی و طرح‌ها و توطئه‌های استعماری غرب و امریکا را بر هم زد و سیاستمداران و نظریه‌پردازان بزرگ را، که با نظریه‌های خود برای سلطه‌ی گسترده در جهان تدبیر و برنامه‌ریزی کرده بودند، دچار شوک و بحران فکری نمود، چالش جدی در برابر غرب مطرح کرد و مانع بزرگی در راه سلطه‌طلبی و غارتگری آنان ایجاد نمود.

دریافت مقاله

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!