طراحی و احیای تمدن نوین اسلامی مبتنی بر مبانی ارزشی و اصول اساسی اسلام، که به‌صورت جامع و جهانی ارائه شود و متناسب و پاسخگوی همه شئون، نیازها و ظرفیت‌های بشر باشد، از اهداف والای نظام جمهوری اسلامی ایران است. بی‌تردید یکی از مهم‌ترین راه‌های رسیدن به جایگاه مطلوب تمدن اسلامی، تجلی روحیه انفاق، ایثار، فداکاری و نیکوکاری در قالب سنت حسنه وقف است. نهاد وقف راه و درب تمدن اسلامی است و حکمت تشریع وقف و علت غایی آن دسترسی به تمدنی جامع و پایدار است که بدون آن احیای این تمدن ممکن نخواهد بود. ایده اصلی این مقاله آن است که با توجه به اینکه وقف سرمایه‌گذاری برای رفع نیازهای پایدار عام المنفعه است، هویت اجتماعی دارد و با ایجاد ساختارها و تشکیلات بر اساس نیازهای جامعه و تبدیل مالکیت خصوصی به مالکیت جمعی و عمومی، یک نهاد کلان اجتماعی است که در همه شئون جامعه ازجمله فرهنگ، اقتصاد، سیاست، تعلیم و تربیت، امنیت و … موثر است، از این‌رو می‌توان گفت وقف نظام اجتماعی اسلام را رقم می‌زند که نظام سیاسی بر آن نظام اجتماعی استوار می‌شود و پایداری تمدن و نظام سیاسی، مدیون پایداری نهاد وقف است. در مقاله حاضر ضمن بررسی مبانی حاکم بر تمدن اسلامی، به نقش و رسالت وقف و موقوفات در این مبانی پرداخته می‌شود.

دریافت مقاله

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!