چکیده

سبک زندگی به معنای قالبی که زندگی هر فرد در آن شکل می گیرد، متأثر از نوع باورها و ارزش‌های حاکم بر آن فرد و جامعه است که خود از اهداف یا هدف غایی او سرچشمه می گیرد. بر این اساس، سبک زندگی اسلامی در حوزه تعاملات اجتماعی، مجموعه ای از قواعد کلی و ثابت بر گرفته از نگرش ها، ارزشها و الگوهای رفتاری مستفاد از آموزه های اسلامی در روابط اجتماعی است که افراد آن را به مثابه شیوه زندگی برمی گزینند. این رساله با استفاده از توصیف و تحلیل و به روش کتابخانه و رویکردی کلی نگر نسبت به سبک زندگی، به استخراج قواعد ثابتی از قرآن کریم و سیره معصومین: به عنوان مبانی و اصول پرداخته است که بر رفتار و نوع عملکرد انسان در زندگی تاثیر بسزایی دارد، و در صدد پاسخگویی به این سوالات است که سبک زندگی در حوزه تعاملات اجتماعی بر چه مبانی ای استوار است؟ اصول حاکم بر رفتار در تعاملات اجتماعی کدامند؟ شاخصه ها و ملاک های انتخاب در سبک زندگی از نظر قرآن و حدیث چیست؟ از رهگذر این رساله، مبانی سبک زندگی در حوزه تعاملات اجتماعی در سه محور؛ هستی شناختی، انسان شناختی و جامعه شناختی قابل تقسیم اند. مبانی هستی شناختی، دیدگاه انسان نسبت به خدا و دنیا و رابطه خدا با انسان را مورد بررسی قرار می دهد و مباحثی چون اعتقاد به خالقیت و هستی بخشی خداوند، سرچشمه گرفتن توصیه های دینی از منبع علم و حکمت خداوند و مزرعه بودن دنیا نسبت به آخرت؛ مبانی انسان شناختی، دیدگاه آدمی درباره انسان و مباحثی چون روحانی و جسمانی بودن انسان، اجتماعی بودن، برخورداری از اختیار و عقل و مسئول بودن انسان، و مبانی جامعه شناختی، دیدگاه انسان درباره جامعه و مباحثی چون زندگی مادی و معنوی، هدفمند بودن جامعه، تکامل اجتماعی، نیاز به الگو در زندگی اجتماعی، ملازمه اخلاق و ارزش، مرزبندی میان حق و باطل، و ضرورت عقلانیت در رفتارهای اجتماعی را طرح و تبیین می کند. همچنین اصول سبک زندگی به دو دسته؛ اصول اعتقادی و اصول رفتاری قابل تقسیم اند. بدین صورت که انسان در بعد اعتقادی، خدامحور و معادباور باشد و در بعد رفتاری، مسئولیت پذیری، عدالت محوری، تولی و تبری را محور تعاملاتش با دیگران قرار دهد و با برقراری ارتباط نیکو روابط اجتماعی خود را سامان دهد و با نظارت همگانی در جهت سالم سازی فضای جامعه و رفتارهای اجتماعی بکوشد و با باطل و رسوم غلط و سبک های غیر دینی مبارزه نماید. از مهمترین شاخصه های سبک زندگی اسلامی، انتخابی بودن، هویت بخشی، الگودهی، تدریجی بودن، اعتدال و میانه روی و انطباق با معیارهای عقلانی است، و بهترین ملاک انتخاب در سبک زندگی، عقل متکی بر وحی است که می تواند با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی هر عصر، شیوه ی درستی از زندگی را سامان دهد.

دریافت پایان نامه

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!