به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، سمینار پایانی پروژه دکتر سیدمصطفی احمدزاده با عنوان «گزارش و تحلیل کاربست روشهای تحقیق در مقالات علمی- پژوهشی قرآنی (۱۳۹۰- ۱۳۹۷)»به همت گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی روز دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۹برگزار گردید.
اهم مباحث پروژۀ مذکور به شرح ذیل میباشد:
یکی از زمینه های دستیابی به نظریات جدید در ساحت مطالعات قرآن کریم، استفاده از روششناسی و روشهای نوین است. گزارش نتایج مطالعات قرآنی، در قالبهای متنوعی از جمله مقالات علمی- پژوهشی ارائه میشود. مقالات علمی- پژوهشی که بالاترین سطح مطالعات قرآنی را به خود اختصاص دادهاند، اعتبار علمی بیشتری نسبت به سایر قالبها دارند. یکی از شاخصهایی که داوران و هیئت تحریریه مجلات، برای انتخاب مقالات به عنوان مقالۀ علمی- پژوهشی در نظر میگیرند؛ روششناسی، روش و روشمندی مقاله است. بر این پایه، بررسی روشهای به کار رفته در مقالات علمی- پژوهشی قرآنی از زوایای گوناگون اهمیت پیدا میکند. در این پژوهش، نخست بر اساس متون تخصصی روششناسی و با کمک صاحب نظران این حوزه، روشهای معاصر مرتبط با مطالعات قرآنی، شناسایی و دستهبندی خواهند شد و سپس بر اساس آن، فراوانیِ روشهایِ به کار رفته و تصریح شده توسط نویسندگان مقالات علمی- پژوهشی قرآنی در بازۀ زمانی ۱۳۹۷- ۱۳۹۰ گزارش خواهد شد. در گام بعدی، بر اساس تحلیل فراوانی به دست آمده با کمک صاحب نظران این حوزه، چند روش پر کاربرد که انطباق بیشتری با مطالعات قرآنی دارند، به لحاظ بررسی ضعفها و قوتهای این مقالات در کاربست این روشها، تحلیل خواهند شد. بنابراین، مسئلۀ اصلی این پژوهش، به دست دادن گزارشی توصیفی از روشهای به کار رفته در مقالات علمی- پژوهشی قرآنی است تا راه را برای مطالعات روش-شناسانۀ بعدی هموار سازد.
در این جلسه پس از ارائۀ بحث توسط دکتر سیدمصطفی احمدزاده، مجری پروژه، جناب آقای دکتر حامد بخشی ناظر محترم نیز ضمن قدردانی از زحمات مجری محترم، نتایج به دست آمده را مفید فایده دانسته و اظهار امیدواری کردند از این طریق بستری برای تسهیل و غنای پژوهش در حوزۀ علوم قرآنی فراهم آید. در ادامه نیز اعضای محترم شورای علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی و اساتید مدعو به مباحثه و گفتگو با مجری محترم پرداخته و نظرات خود را بیان کردند.
بدون دیدگاه