به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، مراسم معرفی و بررسی کتاب ارزشمند “کلمات سید العرب؛ أبی الحسن علی بن أبی طالب صلوات الله علیه”با سخنرانی اساتید سید محمد طباطبایی یزدی، سید حسن موسوی بروجردی ، قیس بهجت العطار برگزار گردید.

این کتاب گنجینه‌ای است که در اواخر قرن چهارم هجری از گفتارها و فرمایشات حضرت علی علیه السلام تدوین شده است، به تازگی و تصادفا در خزانه نسخ خطی کتابخانه سلیمانیه استانبول ضمن مجموعه أیا صوفیه یافت شده، و ضاهراً چند سالی پیش از نگارش نهج البلاغه جمع آوری وتألیف گردیده است.

این کشف با اهمیت سخنانی چند از حضرت امیر (ع) را به مجموعه تراث متبقی از فرمایشات آن حضرت می افزاید و مشترکات آن با سایر تراث منتسب به آن حضرت نیز موجب توثیق و تحکیم هر چه بیشتر آن تراث خواهد بود. محتویات این کلمات، همانند سایر آثار أمیر المؤمنین، به اصول اخلاقی اجتماعی و احکام و قضاوتهای حضرتشان پرداخته و به مسلمانان و بشریت در طول تاریخ درس‌هایی از حکمت و اندیشه می‌دهند.

از خصائص این اثر توجه ویژه به أحادیث و روایات اعتقادی و جمع فرمایشاتی است که در اثبات حقّ حضرت امیر رهگشا است. حال آنکه سید شریف رضی در نهج البلاغه بیشتر به جنبه های ادبی و بلاغی سخنان آن حضرت توجه داشته است.

قریب ۱۰۰ خطبه، روایت و کلمه از کلمات موجود در این اثر نویافته از انفرادات و انحصارات این کتاب است که تا کنون در مصادر دیگر از آنها نشانی در دست نبود.

در ادامه ی این مراسم حجت الاسلام و المسلمین قیس عطار به بیان مطالبی پیرامون این کتاب پرداخت و گفت: امیر المومنین و پیامبر اکرم اولین کسانی بودند که به اصحابشان دستور کتابت دادند تا مطالب و خطبه های این حضرات باقی بماند و حتی در بعضی جاها اشاره شده است که ولقد کتب ها جماعه من الناس اینها گروهی بودند که می نوشتند. یا برخی از مطالب و خطبه ها که تسط برخی از یاران مانند مالک اشتر مکتوب شده بود.

وی در ادامه افزود: در قرن اول سه نفر داریم که به عنوان خطبه امیرالمومنین به عنوان کتاب مستقل یا جزوه مستقل تالیف کردند.اول عبیدالله بن ابی رافع ، دوم حارث همدانی رضوان الله و زید بن وهب کوفی و ابی نباته از دیگر کاتبان این خطبه هاست.

همچنین یکی از اصحاب امام صادق(ع) است که شهادتش سال صد و چهل و هشت است خطبه از امیرالمومنین دارد. ابو مخنف رضوان الله علیه متوفای صد و پنجاه هم خطبه امیرالمومنین دارند و به همین شکل تعداد این افراد در قرن اول سه نفر قرن دوم پنج یا شش نفر قرن سوم هفت نفر یا بیشتر شده اند و خطبه های آن حضرت توسط این افراد به رشته ی تحریر در آمده است و به همین شکل در قرن چهار و پنج تعداد کمتر ولی پر بارتر کتاب های جامع تر به دست ما رسیده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *