رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:‌

پیشنهاد راه‌اندازی فرهنگستان علوم انسانی از سوی رئیس محترم جمهور مورد اقبال قرار گرفت.


به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی سه‌شنبه ۳۰ فروردین‌ماه بود که جمع قابل‌توجهی از اساتید، ‌روسای برخی دانشگاه‌ها و وزیر علوم در افطاری رئیس‌جمهور شرکت کردند تا از این طریق مجال برای بیان دیدگاه‌های جامعه علمی کشور نسبت به مسائل مختلف فراهم شود. در این میان ۱۴ تن از اساتید توانستند نگرانی‌هایشان را درباره موضوعاتی ازجمله بهبود کیفیت تصمیم‌گیری در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی، رویکرد سیستمی به نظام حکمرانی، رشته مطالعات زنان و خانواده، تحول علوم‌انسانی، نقش علم و فناوری در تمدن‌سازی به اطلاع عالی‌ترین شخص اجرایی کشور برسانند.نکته مهم در دیدارهای رئیسی با قشرهای مختلف که این‌بار هم در دیدار با اساتید تکرار شد، صدور برخی دستورات در راستای اجرایی کردن مسائل مطرح‌شده است، با این حال قطعا هنوز نمی‌توان درباره این مساله قضاوت نهایی داشت و باید منتظر ماند و دید چه میزان از این دستورات به مرحله اجرایی می‌رسد. در این گزارش به سراغ حجت الاسلام دکتر نجف لک زایی رئیس محترم پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که در این دیدار سخنرانی کرده  رفتیم تا دیدگاه ایشان در این موضوع جویا شویم.

نجف ‌لکزایی، عضو هیات‌علمی ‌پژوهشگاه علوم با بیان اینکه دیدار تعدادی از اساتید با رئیس‌جمهور جلسه خوب و هم‌افزایی خوبی بوده است، گفت: «این جلسه با حضور جمعی از اساتید برگزیده، وزیر علوم و برخی از روسای دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها برگزار شد و خوشبختانه شاهد ترکیب مناسبی از فعالان آموزش عالی در این دیدار بودیم. مساله مهم دیگر اینکه در این جلسه همه اساتید، از این جهت که دغدغه‌های خود را مطرح کنند، ‌آزاد بودند و محدویت موضوعی و حساسیت‌های دیگری اعلام نشده بود و این مهم را می‌توان نکته مهم این دیدار برشمرد.»
وی به دغدغه‌های مطرح‌شده در این جلسه اشاره و تصریح کرد:‌ «محور اول صحبت‌هایم، بحث حکمرانی در کشور بود. ما باید مسائل را از منظر حکمرانی مورد بازخوانی قرار دهیم تا بتوانیم به شبکه‌ای از حل مسائل دست پیدا کنیم. باید با یک رویکرد سیستمی به مسائل پرداخت تا هیچ مولفه‌ای در آن جا نماند و بتوان برای همه نگرانی‌های مرتبط با یک حوزه به راهکار رسید. محور بعدی سخنانم ضرورت حکمرانی علم و نهاد علم در ایران و ضرورت تحول علوم انسانی و مساله حکمرانی علوم انسانی در ایران بود.»
عضو هیات‌علمی ‌پژوهشگاه علوم در توضیح بیشتر این مساله اظهار داشت: «به رئیس‌جمهور هم گفتم که برخلاف مغرب‌زمین که علوم انسانی آن متاخر از علوم طبیعی و فنی مهندسی است و درخدمت دنیا قرار دارد، در فرهنگ اسلامی، علوم انسانی مقدم بر علوم فنی و مهندسی است و نقش روح را بر بدن دارد؛ چراکه این حوزه بر مولفه‌های محرک ادراکی و ‌انگیزشی اعضای جامعه و کارگزاران تاثیر دارد. اگر ما نتوانیم به این محرک‌ها سمت‌وسوی درستی بدهیم هرچقدر هم که در مسائل مالی پیشرفت کنیم نمی‌توانیم نابسامانی‌های جامعه را برطرف کنیم. همان‌طور که غرب علی‌رغم پیشرفت‌های مادی نتوانسته شکاف‌های طبقاتی، ناامنی‌ها و مسائل این‌چنینی را از بین ببرد.»
لک زایی با بیان اینکه دغدغه مقام‌معظم‌رهبری هم تحول علوم انسانی است، گفت: «در همین راستا یک‌سری از پیشنهادهای کاربردی را هم مطرح کردم. یکی از پیشنهاد‌هایی که مورد استقبال شخص رئیس‌جمهور هم قرار گرفت، بحث تاسیس فرهنگستان علوم انسانی بود. پیشنهاد دوم ماموریت‌گراشدن دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها مخصوصا مراکز فعال در حوزه علوم انسانی است. به عبارت دیگر باید یک تقسیم کاری با توجه به سابقه این مراکز، رزومه اساتید و تولیدات این مراکز انجام شود تا از این طریق بتوانیم هرکدام از رشته‌های علوم انسانی را در راستای راهبری تحول و ارتقای آن رشته به یکی از این مراکز واگذار کنیم، طبیعتا در چنین شرایطی وضعیت علوم انسانی در کشور تغییر جدی خواهد کرد.»
او درباره چگونگی اجرای این تحول در علوم انسانی توسط مراکز علمی اظهار داشت: «اولین نکته اینکه باید علوم انسانی در این مراکز روزآمد شود. باید شکاف موجود میان آنچه در علوم انسانی ما مطرح می‌شود و آنچه در علوم انسانی دنیا مطرح است، شناسایی شده و وضعیت‌سنجی این حوزه انجام شود؛‌ البته باید با نگاه انتقادی از نکات دیگران نیز استفاده کنیم و این‌طور نباشد که هیچ نگاهی به مباحث دیگران نداشته باشیم. مولفه دیگر درباره این حوزه آن است که باید این علوم کارآمد و ناظر به مسائل جامعه ایران شود و رویکرد حل مساله داشته و بومی‌سازی شوند. نکته مهم این است که بخش‌های غیرمادی از مبانی مادی و غیرتوحیدی جدا شده و آنها را مبتنی‌بر مبانی اسلامی کنیم.»
عضو هیات‌علمی ‌پژوهشگاه علوم گفت:‌ «در یک کلام باید کاری کنیم که علوم انسانی متناسب با فرهنگ اسلامی و ایرانی شود، درست است که درحال حاضر ما از لحاظ دارا بودن اساتید خبره در بحث علوم انسانی وضعیت بسیار خوبی داریم که حتی آثار و تالیفات بسیار خوبی از خود جای گذاشتند؛ اما آن‌طور که باید از آنها استفاده نمی‌کنیم. در حالی که قطعا می‌توان با استفاده از این ظرفیت عظیم این دغدغه را برطرف کرد و به صورت تصاعدی تحقق ارتقای علوم انسانی را شکل دهیم.»
لک‌زایی با اشاره به واکنش رئیس‌جمهور و ارزیابی به صحبت‌هایش خاطرنشان کرد: «او در جمع‌بندی پایانی خود از تمامی صحبت‌ها استقبال کرد و درباره برخی از پیشنهاد‌های مطرح‌شده از طرف اساتید نیز در همان جلسه نکاتی را خطاب به وزیر علوم عنوان کرد تا از این طریق بررسی‌های لازم برای اجرایی شدن برخی پیشنهادها از همان لحظه دنبال شود.»

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *