در نشریه روش شناسی علوم اسلامی؛
اعتبار روش فراترکیب در مطالعات تفسیری قرآن کریم بررسی شد
آیا فراترکیب، روشی معتبر در تحلیل دادههای تفسیری است؟ پژوهشی نوین به این پرسش پاسخ میدهد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، در جدیدترین مقالات پژوهشی منتشر شده، مقالهای با عنوان «اعتبار روش فراترکیب در مطالعات تفسیری قرآن کریم» به قلم سید مصطفی احمدزاده، دانشیار گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، به بررسی یکی از چالشبرانگیزترین موضوعات روششناسی در پژوهشهای قرآنی پرداخته است.
فراترکیب؛ روشی نو برای تفکر دوباره بر تفاسیر
روش فراترکیب، روشی کیفی برای گردآوری و تحلیل نتایج پژوهشهای مختلف پیرامون یک موضوع است. این مقاله، برای نخستینبار در فضای قرآنی، به بررسی اعتبار این روش در مطالعات تفسیری پرداخته و نشان میدهد که برخلاف نگاه سنتی، فراترکیب میتواند ابزاری معتبر و قابلاتکا در تحلیل دادههای تفسیری باشد.
تفسیرِ تفسیر؛ سطحی فراتر از تحلیلهای رایج
مطابق نتایج این پژوهش، فراترکیب نه بهعنوان روشی مستقیم برای تفسیر قرآن، بلکه بهعنوان یک روش برای تحلیل روشمند پژوهشهای تفسیری تعریف میشود؛ بهعبارتی، این روش با خود متن قرآن رابطه مستقیم ندارد، بلکه نوعی «تفسیرِ تفسیر» محسوب میشود که به قرآنپژوهان امکان میدهد با رویکردی ساختارمند، نتایج تفاسیر گوناگون را تلفیق و بازتحلیل کنند.
رویکرد پژوهشی مقاله
نگارنده با بهرهگیری از روشهای تحلیلی، تطبیقی نامتوازن و مطالعات کتابخانهای، توانسته است چارچوبی علمی برای اعتبارسنجی این روش در فضای قرآنی ارائه دهد. این پژوهش، گامی مهم در مسیر پیوند میان روشهای نوین علوم انسانی و مطالعات تفسیری سنتی بهشمار میرود.
⸻
لینک مقاله اصلی:
بدون دیدگاه