به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، نشست واکاوی ظرفیت ها و ظرایف قصه در قرآن کریم از سلسله نشست های علمی و مصاحبه نخبگانی ضعف مرجعیت و جضور قرآن کریم در فرهنگ عمومی و تخصصی با حضور حجت الاسلام جواد محدثی، محقق و نویسنده ادبیات دینی به همت گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی در سالن جلسات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در مشهد برگزار شد.
محدثی با اشاره به علل استفاده قصه در قرآن کریم، گفت: تربیت و آموزش یکی ازعلت ها است چراکه ذکر قصه یکی از راه های بهتر فهماندن موضوع به مخاطب به شمار می رود، دومین علل عامل جاذبه و کشش داستانی و سرگذشت است و عرضه واقعیات حیرت انگیز برای مخاطبین در قالب قصه و عبرت گیری مردم از دیگر این عوامل است.
وی با بیان اینکه اهداف استفاده قصه در قرآن کریم، اظهارکرد: بیان حقایق دینی به زبان داستان ( اثبات وحی بودن قرآن، وحدت ادیان آسمانی و روش یگانه انبیا در د دعوت به دین و پیروزی اصلی آنان و ..)، عبرت و تفکر (نقل سرگذشت اقوام پیشین که به گرفتاری دچار شدند جهت عبرت گیری انسان ها)، مبارزه با اساطیر و تحریف های تاریخی( با گذر زمان بسیاری از قصه های تاریخی تحریف شدند لذا باید از انحراف آنان جلوگیری کرد)، آرامش خاطر پیامبر و مومنان و برانگیختن امید( مومنان به وعده های خداوند در نصرت اهل بیت(ع) امید داشتند)، هدایت و تربیت بشر در پیوند انسان با خداوند.
این نویسنده و محقق ادبیات دینی با اشاره به ویژگی های قصص قرآنی، خاطرنشان کرد: هدفمند بودن داستان ها یکی از این ویژگی ها است و صرفا برای سرگرمی یا نقل تاریخ نیست همچنین عنصری به نام تخیل در این داستان ها وجود ندارد و برگرفته از واقعیات تاریخی و صداقت است.
محدثی ادامه داد: داستان حضرت موسی پرتکرارترین داستان در قصص قرآنی است که در سوره های مختلف قرآن به صورت کوتاه و بلند به آن اشاره شده که نشانگر هدف خاص برای فهماندن موضوع داستان به مخاطبین است. سه عنصر پیام، شخصیت و حادثه در داستان ها مطرح است که در قصه های قرآنی عنصر اصلی پیام داستان می باشد.
وی قصص قرآنی را به سه دسته سرگذشت ها و اخبار، وقایع و احادثی که مربوط به عصر نزول است و وقایعی که در آینده محقق می شود، تقسیم کرد و گفت: طولانی ترین قصه ای که در قرآن به آن اشاره شد داستان حضرت موسی(ع) و زیباترین و کامل ترین قصه قرآنی، داستان حضرت یوسف(ع) است.
محدثی افزود: قصه باید به عنوان یک ظرفیت مورد توجه قرار گیرد و به تناسب افق فکری کودکان طراحی شود که قصه به شاخه های قصه های مکتوب، مصور، انیمیشن و پویانمایی، کارت های تصویری، مجسمه های حجم دار و عروسکی و فیلم و سریال تقسیم می شود، مهم است از این قصص قرآنی پیام های فرهنگی، اخلاقی و تربیتی را استخراج کنیم و به تناسب نیازهای جامعه و مخاطبین تبیین شود.
این نویسنده کتاب های قرآنی با اشاره به داستان حضرت موسی(ع) و دختران شعیب، بیان کرد: پیام های زیادی اعم از تلاش برای معیشت، عفاف و حجاب، تقدیر و تشویق کار خیر یک جوان، رعایت عفاف از سوی حضرت موسی(ع) از این داستان قصه باید به عنوان یک ظرفیت مورد توجه قرار گیرد و به تناسب افق فکری کودکان طراحی شود که قصه به شاخه های قصه های مکتوب، مصور، انیمیشن و پویانمایی، کارت های تصویری، مجسمه های حجم دار و عروسکی و فیلم و سریال تقسیم می شود، مهم است از این قصص قرآنی پیام های فرهنگی، اخلاقی و تربیتی را استخراج کنیم و به تناسب نیازهای جامعه و مخاطبین تبیین شود.
محدثی ادامه داد: باید دریابیم به چه اندازه در تولید کتاب های قصص قرآنی مختص کودکان موفق عمل کردیم، بسیاری از کتاب ها به نام کودکان منتشر می شود اما کودکان نمی توانند با آن ها ارتباط برقرار کنند لذا ویژگی کتاب های قصه قرآنی رعایت تناسب با مخاطب، کاربرد پندیات موثر در زندگی است. کودکان با قهرمانان قصه همزاد پنداری می کنند چه خوب است قهرمان قصه ها شخصیت های دینی و مذهبی باشند همچنین قصه گویی برای کودکان در مهد ها و مدارس باید ترویج شود در صورتی که امروزه کمرنگ شده است.
وی با بیان اینکه کودکان به بیان شفاهی داستان نسبت به نوشتاری علاقه مند تر هستند، گفت: باید در نوشتار قصه های قرآنی توجه ویژه داشت و مطالب داستان در فهم سن کودک نگارش شود. به دلیل اینکه قصص قرآنی با مسائل دینی در ارتباط است نویسنده نباید برای جذب مخاطب از قوه تخیل خود در اینگونه داستان ها استفاده کند و همه چیز باید منطبق با قرآن باشد و در صورت استفاده از روایات باید نویسنده بسیار تبیین کند که از روایات اسرائیلیات و حرافات استفاده نکند همچنین نویسنده باید دقت کند در بیان و انتقال مفاهیم قرآنی شبهه ای در ذهن کودک ایجاد نشود چراکه مضامین داستان های مذهبی دارای بعد اعتقادی و ماورایی است.
این محقق قرآنی ادامه داد: در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی که دوره قحطی کتاب های داستان مذهبی بود دو کتاب کودک نیل( روایت داستان حضرت موسی) و قهرمانان توحید( روایت داستان حضرت ابراهیم و بت شکنی آن حضرت) جز پر مخاطب ترین کتاب ها به شمار می آمد.
بدون دیدگاه