در دومین همایش بین‌المللی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم در دانشگاه شهید بهشتی مطرح شد؛

تحلیل روش شناسی مقالات علمی مطالعات میان رشته ای قرآن و روان شناسی ایران

سیدمصطفی احمدزاده عضو هیأت علمی پژوهشکده اسلام تمدنی، ضعف‌ها و قوت‌های روش‌شناسی مقالات علمی مطالعات میان رشته ای قرآن و روان شناسی ایران را تحلیل کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، سیدمصطفی احمدزاده، عضو هیأت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی، در دومین همایش بین‌المللی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن کریم که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، مقاله‌ای با عنوان « تحلیل روش شناسی مقالات علمی مطالعات میان رشته ای قرآن و روان شناسی ایران» ارائه کرد.

احمدزاده در این پژوهش به بررسی ۳۴۶ مقاله منتشرشده در نشریات علمی قرآن و روان‌شناسی ایران طی بازه زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳ پرداخت. وی اظهار داشت: این پژوهش با هدف تحلیل روش‌های به کار رفته در مقالات علمی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن و روان‌شناسی صورت گرفت. از این تعداد، ۱۳۸ مقاله که شرایط لازم را داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند.

وی در ادامه توضیح داد: در این مقالات، بیشترین استفاده از روش‌های توصیفی-تحلیلی و تحلیل محتوای کیفی مشاهده شد که بیش از ۷۰ مقاله از این روش‌ها بهره برده‌اند. در مقابل، روش‌های دیگر مانند روش‌های آمیخته و زمینه‌یابی از کمترین فراوانی برخوردار بودند.

عضو هیأت علمی پژوهشکده اسلام تمدنی به ضعف‌های موجود در این مقالات اشاره کرد و گفت: در برخی از این مقالات، بی‌توجهی به اصول میان‌رشته‌ای و استفاده از روش‌های کم‌بازده مشاهده می‌شود که می‌تواند بر دقت و اعتبار نتایج پژوهش‌ها تأثیر منفی بگذارد.

احمدزاده در عین حال، به قوت‌های این روش‌ها نیز پرداخت و افزود: توجه به سنخیت پارادایمی میان قرآن و روان‌شناسی و نوآوری در تولید روش‌های علمی نوین از نقاط قوت مطالعات میان‌رشته‌ای به شمار می‌آید که می‌تواند به ارتقاء کیفیت تحقیقات در این حوزه کمک کند.

وی در پایان سخنان خود، چندین پیشنهاد برای بهبود وضعیت این مطالعات بیان کرد. از جمله برگزاری کارگاه‌های روش‌شناسی برای استادان و پژوهشگران، نقد و بررسی مقالات منتشرشده و تدوین آیین‌نامه‌های علمی خاص مجلات علمی-پژوهشی میان رشته ای. همچنین، وی بر اهمیت برگزاری همایش‌های ملی و بین‌المللی و ارزیابی سه داور متخصص قرآنی، روان شناسی و مطالعات میان رشته ای به عنوان گام‌هایی مؤثر در بهبود این روند تأکید کرد.

سخنرانی عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در همایش یادشده، نقطه‌عطفی در ارتقاء روش‌شناسی مطالعات میان‌رشته‌ای قرآن و روان‌شناسی و افزایش دقت علمی در این حوزه به شمار می‌رود.
لازم به ذکر است دانش پژوهان دوره دکتری قرآن و روان شناسی جامعه المصطفی مشهد در تهیه و تدوین این مقاله با ایشان همکاری علمی داشته اند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *