به گزارش واحد خبر پژوهشکده اسلام تمدنی، دکتر سیدعلیرضا واسعی رئیس پژوهشکده اسلام تمدنی و عضو هیئت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی در مورد بررسی جامعه و اصالت فلسفی آن در قرآن براساس دیدگاه علامه طباطبایی و مطهری گفت: علاوه بر آیههای بسیاری که خطاب به «تکفردهای آدمیان» در قرآن آمده، آیههایی نیز وجود دارد که امری فراتر از آن را مخاطب ساخته است. همین امر زمینه تأملاتی برای فیلسوفمفسران شده که آیا مراد خداوند در این آیات، پدیده مستقلی بهنام «امت» (جامعه) است یا نه؟ برخی بر اساس این آیات به اصالت فلسفی جامعه نظر داده، و دستهای صرفاً اعتباری و تبعی بودن آن را قابل اثبات دانستهاند.
وی افزود: به استناد آیههای قرآن و بهرهگیری از دادههای فلسفی تاریخ، نظر قابل دفاعتر را می توان بیان نمود؛ با این فرضیه که هویت جامعه امری استقلالی و دارای اصالت فلسفی است، چنانکه با هم بودگی انسانها، قدرتی متمایز از افراد میآفریند.
واسعی گفت: بر این اساس، پرسش اصلی، چگونگی هویت جامعه از منظر قرآن است و روش تبیین نظریه، بررسی آیات مرتبط با مقوله امت، بر اساس دیدگاه دو اندیشمند معاصر، یعنی علامه طباطبایی و شهید مطهری است و بالتبع، رویکردهای صدر و مصباح یزدی بهعنوان دیدگاه رقیب، مورد مداقه قرار میگیرد.
لازم به ذکر است متن کامل مقاله علمی پژوهشی جامعه و اصالت فلسفی آن در قرآن (بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی و مطهری) نوشته دکتر سیدعلیرضا واسعی در فصلنامه علمی پژوهشی پژوهش های قرآنی موجود است.
بدون دیدگاه