دکتر سید مصطفی احمدزاده:«مهربانی، گذشت، محبت؛ عامل جذب»

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، دکتر سید مصطفی احمدزاده دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در یادداشتی نوشت:درس۲۸: ۱۴۰۳/۰۶/۲۳ «مهربانی، گذشت، محبت؛ عامل جذب»
فَبِمَا رَحْمَهٍ مِنَ اللَّهِ لِنْتَ لَهُمْ ۖ وَلَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلِیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ ۖ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ … (آل عمران: ۱۵۹) : ای پیامبر، به مرحمت خدا بود که با خلق مهربان گشتی و اگر تندخو و سخت‌دل بودی مردم از گِرد تو متفرق می‌شدند، پس از (بدیِ) آنان درگذر و برای آنها طلب آمرزش کن … . اخیرا فردی ادعا کرده است که اسلام دینی خشن است و پیامبر آن نیز فردی تندخو بوده است و قرآن هم پیوسته از کشت و کشتار و اسیر کردن و شلاق زدن و بریدن دست و غیره صحبت می کند و بعد نتیجه این می شود که این دین با فضای دنیای معاصر نمی سازد و سایر نتایج دیگر … . البته این ادعا از صدر اسلام بوده است. اما اگر منصفانه بخواهیم بررسی کنیم، قرآن کریم در آیات بسیار زیادی- تقریبا بیش از ۳۰۰ آیه- به صورت مستقیم به مهربانی، عفو، گذشت، صفح، استغفار برای دیگران، احترام گذاشتن به دیگران، محبت، حفظ کرامت، نرم خویی، تغافل و غیره دستور داده است و در رأس آن به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم دستور داده است که با مردم مهربان باشد که اگر تندخو می بود، همه از او فاصله می گرفتند. اگر امروز تقریبا ۲ میلیارد نفر انسان، مسلمان هستند به برکت مهربانی پیامبر رحمت است. در این آیه خداوند پرده از یک راز انسانی برمی دارد که ای انسان ها از اسوه آفرینش پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم یاد بگیرید و سعی کنید در همه مناسبات خود، جانب مهربانی و لطافت و عفو و گذشت را رعایت کنید. اگر می خواهید دیگران به شما جذب شوند و با شما ارتباط برقرار کنند و از بودنِ با شما لذت ببرند، تنها یک کار بکنید: مهربانی و محبت. اگر معلم به شاگرد محبت کند، نظام آموزش و پرورش در کشور متحول می شود. اگر رئیس به کارمند محبت کند، نظام اداری کشور دگرگون می شود. اگر والدین به فرزندان محبت کنند، نسل هوشمند، متعادل، خلاق، مودب و سالم و صالح در جامعه تکثیر می شود. اگر روحانیت به مردم محبت کنند، نظام دینی کشور آسیب ناپذیر خواهد شد. اگر کارفرما به پیمانکار محبت کند، نظام عمران و شهرسازی و معماری جلوه گر محبت خواهد شد و اگر همه مردم به یکدیگر مهربانی کنند، دیگر قوه قضائیه ای در میان نخواهد بود. برادری که می گویی اسلام و قرآن بر پایه خشونت استوار است؛ آگاه باش که خداوند کریم و رحیم و غفور است و پیامبرش را هم رحمه للعالمین معرفی کرده است و از رحمت، نیز رحمت حاصل شود و قرآن کریم که شرح خصایل انسان کامل یعنی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم است، نیز کتاب رحمت و مهربانی و محبت است و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که ادامه دهنده سنت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم است و قرآن ناطق است نیز مظهر رأفت و مهربانی و لطف و کرم و عفو و گذشت و صفح و غفران است. توهم بیا و به این اقیانوس مواج رحمت بپیوند و با مهربانی و گذشت نسبت به برادران مسلمان و مومن خود، خود را غریق رحمت حضرت حق جل جلاله بساز و از این فکر ناصواب بیرون شو. همه تلاش کنیم از امروز با یکدیگر بیش از پیش مهربان باشیم که این خود عامل نزدیکی به مظهر رحمت یعنی حضرت حق عظم شأنه است. در آینه ذهن و ضمیر و دل و جان خود این عبارت را ماندگار سازیم: «آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است با دوستان مروت با دشمنان مدارا».
به کانال تفسیر کاربردی قرآن کریم بپیوندید