در دومین همایش بینالمللی مطالعات میانرشتهای قرآن کریم در دانشگاه شهید بهشتی مطرح شد؛
عقلانیت، زیربنای پیشرفت جوامع از نگاه قرآن
سیدمحسن میرسندسی عضو هیأت علمی پژوهشکده اسلام تمدنی، عوامل و موانع گسترش عقلانیت در جامعه را از منظر قرآن تحلیل کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، سیدمحسن میرسندسی، عضو هیأت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی، در دومین همایش بینالمللی مطالعات میانرشتهای قرآن کریم که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، مقالهای با عنوان «تحلیل جامعهشناختی زمینهها و موانع گسترش عقلانیت از دیدگاه قرآن» ارائه کرد.
میرسندسی در این پژوهش با روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی آیات مرتبط با عقلانیت پرداخت و تأکید کرد: از نگاه قرآن، عقلانیت نهتنها یک ویژگی فردی، بلکه یک ضرورت اجتماعی برای پیشرفت جوامع است.
وی بیان کرد: توسعه عقلانیت، زمینهساز تصمیمگیری آگاهانه و اصلاح مسیرهای اجتماعی است.
زمینههای گسترش عقلانیت از دیدگاه قرآن
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: برخی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد عقلانیت شامل ترویج تفکر سالم و نقادانه، توجه به سنتهای الهی و قوانین ثابت اجتماعی، پیروی از علم و دلایل روشن، تأکید بر انتخاب، اختیار و مسئولیتپذیری و رشد علمی و نقشآفرینی عالمان در هدایت جامعه است.
موانع عقلانیت در جامعه
میرسندسی افزود: موانعی که باعث ضعف تفکر عقلانی در جامعه میشوند، شامل انحراف نخبگان و عالمان فاسد، توجیه و تکرار خطاهای گذشته، تقلید کورکورانه و تعصب بیمنطق، بدعت و غلو در دین و بیتوجهی به نقصان علم بشری و آمیختن حق و باطل است.
وی در پایان سخنرانی خود تأکید کرد: برای ساختن جامعهای آگاه و پیشرفته، باید علاوه بر ترویج تفکر عقلانی، موانع آن را نیز شناسایی و برطرف کنیم. جامعهای که به جای عقلانیت، بر تعصب و تقلید تکیه کند، دچار انحطاط خواهد شد.
این مقاله، با بررسی آیات قرآن در چارچوب مفاهیم جامعهشناختی، راهکارهایی برای توسعه عقلانیت در جامعه و اصلاح ساختارهای فکری و فرهنگی ارائه کرده است.
بدون دیدگاه