تبیین فرآیند تهیه منابع علمی از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران سال ۱۴۰۱


در گفتگویی با مدیر کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی شیخ بهایی مطرح شد:

تبیین فرآیند تهیه منابع علمی از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران سال ۱۴۰۱

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، وحید شریفی مدیر کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی شیخ بهایی درخصوص فرآیند تهیه منابع علمی از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در سال ۱۴۰۱ گفت: فرآیند خرید کتاب و منابع علمی از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی شیخ بهایی که از ابتدای  اردیبهشت ماه آغاز می گردد، شامل چندین مرحله می باشد.

قبل از شروع نمایشگاه، اطلاع رسانی به اعضای هیأت علمی و محققین و پژوهشگران و جمع آوری سفارش ها انجام می گردد.

شریفی افزود: در مرحله بعد لیست سفارشات با موجودی کتابخانه تطبیق می گردد. سپس فهرست انتشارات جدید ناشران داخلی و خارجی توسط کارشناسان کتابخانه بررسی و پایش گردیده و در نهایت لیست نهایی به تیم خرید کتاب ارائه می شود.

مدیر کتابخانه شیخ بهایی خاطرنشان کرد: مرحله بعدی فرآیند تهیه منابع، حضور در نمایشگاه کتاب تهران و بررسی منابع جدید ناشران و لیست های سفارش داده شده توسط تیم خرید کتاب است. تیم خرید کتاب در نمایشگاه بررسی می کند که آخرین نسخه از آن منبع یا همان ناشر تهیه شود.

وی اشاره نمود: کار تخصصی و عمده ای که در نمایشگاه کتاب انجام می گردد،  خرید از منابع خارجی و انتشارات کشورهای دیگر است.  با توجه به اینکه در طول سال به منابع داخلی دسترسی داریم اما در نمایشگاه کتاب به منابع و ناشرانی از کشورهای تونس، مصر، لبنان، عراق و کشورهای دیگر که در نمایشگاه شرکت می کنند دسترسی داریم، تیم خرید کتاب به صورت تخصصی به جستجو و یافتن منابع جدیدی که در حوزه علوم اسلامی و انسانی در این کشورها منتشر شده است ورود پیدا می کند.

شریفی افزود: افرادی که در تیم تخصصی کتاب حضور دارند، باید به منابع جدید، کتابشناسی ها و بحث رجال تسلط کافی داشته باشند که ما در کتابخانه شیخ بهایی از وجود جناب آقای مکارم که کارشناس خبره و برجسته در سطح ملی در این حوزه هستند بهره می گیریم.

مدیر کتابخانه شیخ بهایی گفت: همزمان با خریداری کتاب در نمایشگاه، فرآیند تهیه اسناد مالی و پرداخت ریالی و ارزی صورت می پذیرد. مرحله بعدی بسته بندی و ارسال منابع و ارسال به مشهد و سپس تحویل منابع از باربری و پست در مشهد است.

شریفی افزود: بعد از نمایشگاه کتاب ها با فاکتورها تطیبق داده می شود و فرآیند ثبت اولیه منابع در کتابخانه و اسکن جلد و فهرست منابع، آماده سازی و الصاق تگ امنیتی توسط کارشناسان کتابخانه صورت می گیرد. سپس مقدمات برگزاری نمایشگاه داخلی کتابخانه از منابع تهیه شده انجام می پذیرد.

وی اشاره نمود:  بعد از برگزاری نمایشگاه فرآیند فهرستنویسی نهایی و سازماندهی منابع در قفسه ها صورت می پذیرد و در این مرحله منابع تهیه شده برای استفاده از پژوهشگران قابل دسترس است.

شریفی خاطرنشان کرد: فرآیند تهیه منابع یک ماه طول می کشد و تمام تیم کتابخانه اعم از کارشناسان و مدیر  کتابخانه درگیر خرید، فهرست نویسی و آماده سازی منابع هستند.

مدیر کتابخانه و مرکز اطلاع رسانی شیخ بهایی افزود: امسال به موازات نمایشگاه فیزیکی، نمایشگاه مجازی هم برپا بود و تیم خرید کتاب را به دو بخش تقسیم شد، یک بخش خرید به صورت حضوری و بخش دیگر در مشهد بود که سفارشات کتب فارسی از طریق نمایشگاه مجازی خریداری می شد. این نکته قابل ذکر است که با توجه به هزینه بالای کتاب های دوره ای خارجی، تصمیم تیم خرید کتابخانه بر این بود که برخی از این کتاب ها به صورت دیجیتال تهیه شود.

وی افزود: یک از برنامه های راهبردی کتابخانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی (شیخ بهایی) توسعه کتابخانه دیجیتال است و در همین راستا در سال ۱۴۰۰ ، ۴ هزار جلد کتاب به این مجموعه افزوده شده و تنها کتابخانه دیجیتالی است که محدودیتی برای استفاده کنندگان ندارد.

ایشان در پایان از کارشناسان کتابخانه شیخ بهایی آقایان مکارم، آزاد، سلطانی و خانم ها اصغر زاده و معین  که در فرایند تهیه منابع علمی، سازماندهی و اطلاع رسانی همکاری های مؤثری داشتند تقدیر کرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *