عضو هیأت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشکده اسلام تمدنی:

حضرت فاطمه(س) اسوه دانایی، شجاعت، عبادت و کنش های سیاسی – اجتماعی است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده اسلام تمدنی، حجت الاسلام و المسلمین محمد غفوری، عضو هیأت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشکده اسلام تمدنی، در یادداشتی به مناسبت زاد روز حضرت فاطمه اطهر سلام الله علیها آورده است: به مناسبت زادروز حضرت فاطمه اطهر سلام الله علیها، اسوه دانایی، شجاعت، عبادت و کنش¬های سیاسی – اجتماعی که به حق روز زن نامیده شده است تا جایگاه زن در اسلام و اجتماع شناخته شود.
آن بانوی برجسته که زمان شناس و فعال سیاسی – اجتماعی بود و در زمان پدر ارجمندش رسول خدا (ص) در برخی نبردها مثل احد حضور داشت تا از توانایی خود در یاری اسلام بهره جوید، پس از رحلت پیامبر (ص) نیز آرام نگرفت و برای احقاق حق خود و حق ولایت و خلافت امیرمومنان علی (ع)، نقش پررنگی داشت و مجاهدت ها و محاجه های آن حضرت در قالب سخنرانی یا مواجهه رودررو با صحابه، اعم از زن و مرد و مهاجر و انصار، گویای تلاش های آن گرامی بانو است که اگر چه به ظاهر موفقیت آمیز نبود؛ اما اقدامات و مبارزات ایجابی و سلبی آن حضرت دستمایه حق جویان و حق پرستان است تا با تمسک بدان ها حق و باطل را تمیز دهند.
به همین مناسبت، زیبنده است از برخی زنان تاریخ ساز یاد شود تا روشن شود که زن هم می تواند به درجات ارزنده معنوی، سیاسی و اجتماعی دست یابد. اگر چه در سنت الهی، تکالیفی که بر عهده مردان بار شده، از دوش زنان برداشته شده است.
خداوند دانا به عمد از زنانی یاد کرده است که در موقعیت های حساس، نقش های عمده و اثرگذار داشته و باعث تغییر تاریخ شده اند. آسیه همسر فرعون که ناجی موسی پیامبر خدا شد. مریم با طی درجات معنوی، مادر عیسای نبی شد. هاجر که کنیز حضرت ابراهیم بود، مادر اسماعیل نبی شد و هروله های عطشناکش در شمار ماسک حج درآمد.
همچنین بانو خدیجه، تاجر ثروتمند و متول مکه که به همسری رسول خدا (ص) درآمده بود، با ثروت خود، به گسترش اسلام کمک بی بدیل کرد. نخستین شهید اسلام، بانویی به نام سمیه بود. حضرت فاطمه (س) از جایگاه ممتاز خود در جامعه اسلامی، برای مبارزه با انحراف از اهداف والای اسلام بهره گرفت. حضرت زینب (س) در رکاب برادر شجاعانه ایستاد و با تبیین حرکت امام حسین (ع)، موجبات اثربخش تر شدن ماجرای کربلا را فراهم آورد. حضرت معصومه (س) با هجرت خود در پی امام رضا (ع) موجب جلب توجهات شیعیان به این سفر و سپس مدفن ایشان شد و اثرات معنوی بسیاری در پی داشت.
برخی از بانوان دیگر در حد اشاره عبارت اند از: اسماء دختر عمیس، از بانوان نقش آفرین به ویژه پس از رحلت پیامبر (ص)، ام ایمن کنیز پیامبر و خدیجه که پیامبر او را به بهشت بشارت داد. در برخی جنگ ها حضور داشت و از شهود حضرت زهرا (س) در ماجرای فدک بود. نسیبه دختر کعب انصاری که در پیمان ها عقبه، بیعت رضوان و شماری زیادی از جنگ ها همراه پیامبر حضور داشت. در احد شجاعانه (بیش از بسیاری از مردان) از پیامبر دفاع کرد و در یمامه دستش قطع شد. زرقاء همدانی و عکسرشه دختر اطرش (هر دو از حاضران در سپاه امام علی (ع))، اروی دختر حارث بن عبدالمطلب، سوده همدانی و دارمیه حجونی (هر سه از مدافعان علی (ع)) و ده ها بانوی دیگر که یادکرد آنان در این مختصر نمی گنجد؛ همه آنها نشانگر نقش موثر بانوان در جوامع است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *