این پرسش که آیا میتوان گزارههای جامعهشناسی را از آموزههای قرآن کریم استخراج و یا استنباط کرد، اندیشهوران دینی را به پژوهش و بررسی در این زمینه وا داشته است. در این پژوهش سعی شده آیاتی مورد توجه قرار گیرند که به نوعی به مباحث مربوط به موضوع علم جامعهشناسی یا روانشناسی اجتماعی میپرداختند و یا موضوعاتی را طرح میکردند که آثار و پیامدهای اجنماعی داشتند. در این نوشتار، مجموعه استنباطها به صورت گزارههای منطقی ارائه شدهاند. این پژوهش در حقیقت بینرشتهای است و هیچگاه سعی نشده نظریههای علم جامعهشناسی بر مباحث قرآنی تحمیل گردد؛ بلکه به گونهای عمل گردیده که بدون توجه به تئوریهای جامعهشناسان در موضوعات مختلف، مباحث و نتیجهگیریهای قرآنی در قالب اصطلاحات جامعهشناسی و به صورت گزارههای منطقی با محتوای قرآنی ارائه گردد. اجرای این پژوهش با بهرهگیری از چهار تفسیر گرانسنگ: مجمعالبیان، المیزان، نمونه و راهنما به انجام رسیده و تنظیم آن به صورتی شکل گرفته است که ابتدا آیات دارای مفاهیم اجتماعی آمده، سپس ترجمه و آنگاه برداشتهای اجتماعی بر اساس تفسیر راهنما.

دریافت کتاب از کتابخوان همراه پژوهان

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!