ارائه مقاله توسط اعضای هیات علمی مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.


۴۸ امین کنفرانس سالانه انجمن مطالعات تطبیقی تمدن (ISCSC Conference) از ۱۵ تا ۱۷ ژوئن ۲۰۱۸ (۲۵تا ۲۷ خرداد ۹۷) در دانشگاه Soochow شهر سوجو( Suzhou ) درچین برگزار شد. در این کنفرانس تمدن پژوهان از کشورهای آمریکا، چین، ژاپن، مکزیک، استرالیا و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به ارائه مقاله و بحث و تبادل نظر پرداختند. این انجمن علمی از حدود ۶۰ سال قبل، پس از تأسیس در وین اتریش، در واشنگتن مستقر شده و سالانه از پژوهش‌های تطبیقی در حوزه مطالعات تمدنی دعوت به عمل آورده و کنفرانس علمی برگزار می‌کند.
انجمن مذکور همچنین نشریه‌ای را با عنوان مرور مطالعات تطبیقی تمدن (Comparative Civilizations Review) منتشر می‌کند که اخیراً شماره ۷۸ ام آن منتشر شده است. حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر حبیب‌اله بابایی و دکتر محمدرضا بهمنی از اعضای هیأت علمی مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی، روز شنبه ۲۶ خرداد، در این کنفرانس مقالات خود را ارائه کردند. دکتر بابایی، مقاله خود را با عنوان:

Islam and Christianity and Their Respective Role in Civilization Clashes

(اسلام و مسیحیت و سهم هریک در برخورد تمدنها) ارائه کرد. ایشان با تاکید بر وجود زمینه‌های تاریخی بین دنیای غرب و شرق و همین طور تاریخ نزاعات دینی بین اسلام و مسیحیت، بر وجود نقطه‌های عطف تاریخی در روابط غرب نیز اشاره کرد و آنگاه چالش اصلی بین تمدن اسلامی و تمدن غرب را در شرایط امروز، نه بین دین و دین (اسلام و مسیحیت) ، بلکه بین دین اسلام در شرق و فرهنگ سکولار در غرب تصویر نمود و آن را بر نگاه خصمانه دونالد ترامپ در مواجهه با اسلام و ایران برخورد « به مثابه جایگزین مهمی برای نظریۀ » تعارف تمدن ها « تطبیق داد. وی در نهایت با تأکید بر نظریۀ به ارائه پیشنهاداتی در کنترل خشم و نفرت بین تمدنها پرداختند.
همچنین » گفتگوی تمدنها « و نظریۀ » تمدنها مقاله دکتر بهمنی، با عنوان:

Middle East and west relations; The Status of Religion and Sharia from Civilizational approach

روابط غرب و خاورمیانه؛ تحلیل نقش دین و شریعت از منظر تمدنی در این کنفرانس ارائه شد. او با ارائه مدلی برای تحلیل تمدنی مسائل، روابط غرب و خاورمیانه را مسئله‌ای چندوجهی دانست و در کنار عواملی مانند انرژی و توسعه، سه عاملِ: ۱.باورها و رفتارهای دینی پیروان ادیان، ۲.فرهنگ و سبک زندگی و ۳ .سیستمهای حکومتی در دو سوی رابطه غرب و خاورمیانه را به عنوان عوامل نرمِ موثر در شکلگیری بحرانهای خاورمیانه توصیف کرد. بهمنی با نقد برجسته‌سازی نقش مذهب و کم توجهی به اشتراکات دینی در تحلیل بحرانهای خاورمیانه، با تبیین اندیشه علامه طباطبایی در المیزان، مبنی بر تمایز میان دین و شریعت، به رسمیت شناختن تنوع رفتارهای مذهبی و فرهنگی در غرب آسیا و پرهیز بازیگران حکومتی غرب در ایجاد تنازعات دینی و نیز ضرورت تقویت روشهای فهم دین در مراکز علمی (و نه در محیطهای اجتماعی) را از ویژگیهای رویکرد تمدنی در حل بحران خاورمیانه برشمرد. شایان ذکر است، پیشنهاد اعضای هیأت علمی پژوهشگاه، مبنی بر ضرورت جلب همکاری ظرفیت مراکز دین پژوهی ایران برای تقویت کنفرانس ISCSC مورد تصویب هیأت رئیسه انجمن قرار گرفت و مقرر شد مدیران کنفرانس، زمینه‌ های برگزاری کنفرانس سال ۲۰۲۲ در ایران را مورد بررسی بیشتر قرار دهند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *