در فصلنامه علمی فقه و اصول دانشگاه فردوسی منتشر گردید؛

خوانش انتقادی رویکرد فقه ‌سنتی به حقوق ‌زنان (مبانی و چالش‌ها)

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، مقاله علمی خوانش انتقادی رویکرد فقه ‌سنتی به حقوق ‌زنان (مبانی و چالش‌ها) نوشته علی شفیعی، منصور امیرزاده و محمدرضا کاظمی گلوردی در دوره ۵۵ ، شماره ۲، پیاپی ۱۳۳ شهریور ۱۴۰۲ فصلنامه علمی فقه و اصول دانشگاه فردوسی منتشر گردید.

چکیده

حقوق زنان یکی از ساحت‌های مهم حقوقی است که در فقه سنتی با دیدگاه‌های متفاوت مواجه است که جملگی ریشه در مبانی و روش‌ها دارد. پرسش بنیادین، چیستیِ مبانی و چالش‌های عملیِ فراروی رویکرد فقه سنتی به حقوق زنان است. این نوشتار با رویکردی تحلیلی‌انتقادی و تمرکز بر ره‌آورد‌های فقیهان سنتی می‌کوشد به پرسش فوق پاسخ دهد و معلوم کند رویکرد فقه ‌سنتی در مقولهٔ حقوق‌ زنان در چه ساحت‌هایی نیازمند بازخوانی است. ره‌آورد‌های این جستار نشان می‌دهد که چالش‌های متوجه رویکرد ‌سنتی و مبانی آن در حقوق ‌زنان در حال تکثیر و فراوانی‌ است، به‌طوری‌که که می‌تواند نقش‌آفرینی این رویکرد فقهی در زیست‌ انسانی را  با بحران مواجه سازد و این امر به ضرورتِ به‌روزرسانی و عصری‌سازیِ رویکرد سنتی به فقه برای حضور در ساحت عمومی و زیست‌ انسانی در جهان پیرامون هشدار می‌دهد. در این نوشتار پس از تبیین مفاهیم، تنها پاره‌ای از مبانی چالش‌برانگیزِ رویکرد سنتی به حقوق زنان؛ همانند شخصیت انسانی، شخصیت حقوقی و شخصیت معنوی زن مورد بررسی واقع شده است.