در  پژوهش­‌نامۀ نقد آراء تفسیری  منتشر گردید:

مقاله علمی پژوهشی کشف استدلالی ساختار و غرض سورۀ تحریم با رویکرد جامع نوشته محمد خامه گر

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پژوهشکده اسلام تمدنی، مقاله علمی پژوهشی کشف استدلالی ساختار و غرض سورۀ تحریم با رویکرد جامع نوشته حجت الاسلام محمد خامه گر عضو هیأت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی در سال دوم شماره دو پژوهش­‌نامۀ نقد آراء تفسیری، اسفند ۱۴۰۰  منتشر گردید.

چکیده مقاله:

سورۀ تحریم یکی از سوره‌های کوتاه قرآن کریم است. بااین‌که مفسران توجه گسترده‌ای به مضامین خاص این سوره ــ هم‌چون اشاره به توبۀ نصوح یا حکم شرعی تحریم امر حلال ــ نشان داده‌اند اغلب آیات آن را پراکنده و جداازهم تفسیر نموده‌اند؛ گویی میان آیات مختلف سوره پیوندی وجود ندارد. البته، معدود مفسرانی ــ اغلب از معاصران ــ به وحدت ساختاری این سوره باور داشته، و برای کشف ساختار و غرض آن کوشیده‌اند؛ اما درعمل هریک با کاربست شیوه‌ای به نتیجه‌ای متفاوت با دیگران رسیده، و به‌نظر می‌رسد کم‌تر کسی از ایشان توانسته است برپایۀ نگاهی بی‌طرفانه عینیت‌گرایانه همۀ شواهد را بازبیند و گزینشگرانه با آن‌ها روبه‌رو نشود. مطالعۀ کنونی کوششی است برای تحلیل ساختار و کشف غرض سورۀ تحریم با کاربست روشی جامع همۀ روش‌های پیشینیان، و با کوشش برای بازنمودن تحلیلی عینیت‌گرایانه و مستدل از ساختار و غرض سوره. بنا ست از این فرضیه دفاع شود که برخلاف تصور اغلب مفسران پیشین و محققان معاصر، آیات سوره نه در مقام تبیین شیوۀ اخلاق‌مدار رویارویی با همسران در محیط خانواده، که در مقام هشدار نسبت به فعالیت عناصری خیانت‌پیشه در اطراف خانوادۀ پیامبر (ص) است. گذشته از تبیین متفاوتی که از غرض سوره در این مطالعه حاصل شده، روش تحلیل ساختار و غرض سوره در این مطالعه نیز نوآورانه است؛ روشی که می‌توانش «روش جامع بازشناسی غرض سوره» نامید و اکنون در این مطالعه برای نخستین بار بازنموده می‌شود.

کلیدواژه‌ها

• هدفمندی سوره‌ها،غرض سوره، ساختار سوره، سورۀ تحریم، منافقین، همسران پیامبر (ص)